A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Only variable references should be returned by reference

Filename: core/Common.php

Line Number: 257

 Şeker Hastalığı - Metabolik Cerrahi
Şeker Hastalığı
ŞEKER
HASTALIĞI
Şeker Hastalığı
ŞEKER
HASTALIĞI
Anasayfa Şeker Hastalığı
Şeker Hastalığı Ameliyatı
Son dönemlerde gerek basılı, gerek görsel medyada kendine yer bulan “Şeker Hastalığı Ameliyatı”‘nın tıbbi uygulamalar dahilinde karşılığı bulunmamaktadır. Halkımızın daha kolay anlaması ve bazı kişisel kaygılar nedeniyle ortaya çıkan Şeker Hastalığı Ameliyatı, tıp dünyasında Metabolik Cerrahi uygulamaları kapsamında ele alınmaktadır.
Şeker Hastalığı Nedir?
Şeker Hastalığı, diğer adıyla Diyabet; ciddi sonuçlara yol açan ve pankreasın ürettiği insülinin yetersizliği veya etkisizliğinden kaynaklanan bir rahatsızlıktır. Günümüzde sıkça görülmeye başlayan diyabet, tıp dilinde genellikle “diabetes mellitus” şeklinde ifade edilir.
Şeker Hastalığı Belirtileri
İlk görülen belirtiler yüksek kan glukoz düzeylerine doğrudan bağlıdır. Ancak, hastaların bir kısmında yüksek kan şekerine bağlı belirtilerden ziyade, direk organ hasarı (örneğin; görme kaybı) bulguları ile diyabet tanısı konulduğu da bilinen bir gerçektir.
seker-hastaligi-tedavisi
Öncelikle diyabetin kontrolü için hastanın da sorumluluk alması gereklidir. Diyabet ile ilişkili bilgi edinilmelidir. Bu konuda uzmanlaşmış kişilere (doktor, hemşire, diyetisyen, psikolog vb.) danışılmalıdır. Diyabet tedavi planına gündüz ve gece birlikte düşünülerek, tüm gün boyunca uyulmalıdır.
Obezite ve Metabolik Cerrahi
Diyabetin son 30 yılda yaşanan bu denli yükselişi, çare arayışlarını da beraberinde getirdi. İlaç endüstrisi şeker hastalığı tedavisi için yüzlerce çeşit ilacı ve sentetik insülini çare olarak gösterse de; bu yöntemlerin diyabeti tedavi etmedeki başarısı %20’lerin altında kaldı. Bu durum günümüzde de halen böyle devam etmekte.
Diyabet ve Ameliyat Psikolojisi
Tip 2 Diyabet sıklıkla erişkin çağlarında ortaya çıkan dinamik, ilerleyici ve heterojen bir hastalık. Diyabet ile tanışmak, kişiyi fiziksel olarak etkilediği gibi psikolojik etkileri de mevcut. Diyabeti kabullenmek, diyabete göre yaşamı düzenlemek (uyanma saatleri, şeker ölçümleri, egzersiz ve diyet yapmak) herkes için kolay bir süreç değildir.
Tip 1 Diyabet Nedir?
İnsülin hormonunun mutlak eksikliğine bağlı olarak meydana gelen şeker hastalığına Tip 1 Diyabet denir. Her yaşta görülebildiği gibi, sıklıkla çocukluk ve gençlik yaşlarında başlar. Bu nedenle juvenil diyabet adı da verilir. Ülkemizde 4 milyonun üzerinde olduğu sanılan şeker hastalarının %10’u, yani yaklaşık 400.000 kişi bu tip şeker hastasıdır.
Tip 2 Diyabet Nedir?
Erişkinlerde görülen diyabet türüne Tip 2 Diyabet denir. Pankreas insülin üretir; fakat insülin direnci nedeniyle vücut bunu gerektiği gibi kullanamaz. Daha çok 40 yaş üzerindeki kişilerde ortaya çıkar.
Diyabet Komplikasyonları
Sayfa Güncellenmektedir...
Diyabet ve Obezite
Obezite yani şişmanlık, vücuttaki yağ dokusunun fazlalığı ve kilo artışıdır. Obeziteyi belirleyen, genetik, çevresel etkenler, sosyoekonomik durum, metabolik hastalıklar, ilaçlar gibi birçok faktör vardır. Genelde hastaların eğilimi, daha çok bu faktörleri sorumlu tutmak yönünde olsa da; obezitenin en önemli nedeni, gereğinden fazla gıda alımıdır.
Gizli Şeker
Halk arasında “gizli şeker” olarak isimlendirilen durum, normal glikoz dengesi ile diyabet arasındaki metabolik durumu ifade etmektedir. Normalde açlık plazma şekerinin < 110 mg./dl olması gerekmektedir. İşte açlık plazma şekerinin 110 mg./dl üzerinde; fakat < 126 mg./dl altında olması “Bozulmuş Glukoz Toleransı” olarak tanımlanmaktadır.
Şeker Hastalığında Kontrol ve Takip
Kan şekeri düzeyinizi kendiniz izlerseniz hastalığınızı kontrol altında tutmanız kolaylaşacaktır. Tüm yapacağınız parmağınızdan bir damla kan alarak testinizi yapmaktır. Bu gün Türkiye’de Bu işlevi yapan bir çok şeker ölçme cihazı mevcuttur.
Şeker Hastalığında Vücut Bakımı
Şeker hastalığı, yani diyabet, tarih boyunca toplumların en önemli sağlık sorunlarından biri olmuştur. Yeni tedavi yaklaşımları ve geliştirilen ilaçlar sayesinde kan şeker seviyesi kontrol altında tutulabildiğinden, diyabetin ölümcül olan komplikasyonlarından ketoasidoz ve hipoglisemi artık daha nadir görülmektedir.